top of page

Tekstiili vaimentaa aina

Tekstiilien käyttö akustiseen vaimentamiseen antaa mahdollisuuksia joustaviin, edullisiin, helposti muunneltaviin ja esteettisiin ratkaisuihin. Poimutettu verho on luonteva akustinen elementti, joka vaimentaa ääntä aina, vaikka absorptioluokitus puuttuisikin. Mallistoistamme löytyy materiaaleja myös akustisiin elementteihin. Matot ja verhoillut kalusteetkin vaikuttavat suotuisasti tilan äänimaailmaan.

Verhon akustiikkatestaus ja -luokitus

Useiden verhokankaidemme akustinen vaimentavuus on testattu (EN ISO 354). Kankaiden vaikutusta voidaan vertailla testitulosten absorptioluokituksen (A - E) avulla. Tehokkain vaikutus on luokan A kankailla, mutta myös luokien D, C ja B kankaat vaimentavat ääntä hyvin.

 

Paksuhkot ja ilmaa läpäisevät kankaat ovat usein akustisesti parhaita. Monet dimout-kankaamme kuuluvat absorptioluokkiin A, B tai C. Verholla ei voi toteuttaa äänieritystä, mutta sillä on mahdollista vähentää tilan kaikuisuutta ja vaimentaa ääniä.

 

Ripustustapa ratkaisee vaikutuksen

Verhokankaan absorptioluokka voi olla esim. E tai D, jos kangas on asennettu testaustilaan suorana ilman poimutusta ja vasten seinän kovaa pintaa. Saman kankaan akustinen vaikutus paranee, kun kangasta poimutetaan runsaasti ja asennus tehdään etäämmälle esim. 10 tai 15 cm:n päähän kovasta pinnasta.

 

Kankaan akustiikkaluokitus ei päde, jos verho asennetaan tilanjakajaksi. Blackout-pimennysverhokankaille ei yleensä tehdä akustiikkatestejä, koska pinnoitettu kangas ei juurikaan tuota akustista vaimennusta.

Akustiikkaratkaisuja tarpeen mukaan

Jokainen tila vaatii yksilöllisen akustisen ratkaisun tilan käyttötarkoituksen mukaan. Testattujen kankaiden äänen vaimennuskykyä voidaan vertailla toisiinsa, mutta vaimennuksen todellinen yhteisvaikutus syntyy tilan mittasuhteista, kovista pinnoista ja kankaan asennustavasta sekä kankaan määrästä. Vaativissa kohteissa on syytä käyttää akustikon asiantuntemusta tilaan sopivan vaimennuksen suunnittelussa.

Materiaalikabinetin ääntä vaimentavien tekstiilien valikoima: Akustiset ratkaisut.

Osa kankaittemme testausraporteista on ladattavissa mallistojen omilta sivuilta. Ota yhteyttä Materiaalikabinettiin, kun haluat lisää tietoa akustisista ratkaisuistamme.

IIIIK OOO
Acunic
acunic volumic square
bottom of page