top of page

Testausstandardi EN ISO 12947-2, Martindale-menetelmä

Kangasta hangataan testilaitteessa kunnes kangas rikkoutuu, mikä on testauksen lopetuspiste. Tulokseksi saadaan hankauksen kierroslukumäärä. Julkisten tilojen kalusteverhoiluissa raja-arvona pidetään yleisesti 50 000 kierrosta. Kierrosluku 30 000 voi myös olla täysin riittävä istuimissa, joiden käyttö on vähäistä. Testausta käytetään myös pinnoitettuihin tuotteisiin kuten tekonahkoihin. Tällöin Martindale-testauksessa arvioidaan materiaalin ulkonäön muutosta. Testi lopetetaan, kun materiaalin pinta ei enää ole hyväksyttävä. Aidolle nahalle on oma hankaustestin menetelmänsä (ISO 17076-1 :2020).

Verhoilun toteutuksella on huomattava vaikutus materiaalin kestoon. Verhoilumateriaali voi kulua tai rikkoontua liian nopeasti, jos pehmusteissa ja sisämateriaaleissa on puutteita.

Testausstandardi EN ISO 12945-2, muunneltu Martindale-menetelmä (engl. pilling, fuzzing)

Testi määrittää kankaiden nyppyyntymisen ja ulkonäön muutoksen. Julkisten tilojen sisustuksessa arvon tulisi olla vähintään 4 (asteikko 1–5). Nyppyyntynyt kangas on sekä ikävän näköinen että epämiellyttävän tuntuinen. Nypyt myös keräävät pölyä ja nokea, joten ne voivat näkyä kankaassa tummempina pilkkuina, jotka eivät häviä pesuissakaan.  

Värin hankauksenkesto

  • testausstandardi EN ISO 105-X12

  • testaus kuivana ja märkänä, asteikko 1–5 (paras 5)

Testiarvo on olennaista tietää verhoilumateriaaleista, jotka joutuvat alttiiksi hankaukselle. Verhoilun väri ei saa tarttua istujan vaatteisiin. Märkänä värin hankauksenkesto on yleensä jonkin verran huonompi.

Värin pesunkesto koti- ja pesulapesussa

  • testausstandardi EN ISO 105-C06

  • asteikko 1–5 (paras 5)

 

Värin valonkesto

  • testausstandardi EN ISO 105-B02

  • asteikko 1–8 (paras 8)

 

Materiaalin hyvällä valonkestolla varmistetaan, että värit eivät haalistu eivätkä sävyt muutu auringon valon vaikutuksesta. Erityisen olennaista tämä on verhokankaissa ja ulkokalusteiden verhoiluissa. Arvoa 5 pidetään riittävänä sisäkalusteiden verhoiluissa ja verhoissa. Ulkokalusteiden verhoiluun kannattaa valita tuotteita, joiden valonkestoarvo on 7–8 . Kankaan eri värivaihtoehdoilla voi olla toisistaan poikkeavat valonkestoarvot.

 Kysy lisää Materiaalikabinetista, jos et löydä tarvitsemiasi tietoja tuotekortista tai mallistojen nettisivuilta.

Schoepf Luxor
JAKALA_VELVET -ambient-01.jpg
Muirhead leather
bottom of page